Ons kantoorteam aan het woord

Tom Fopma
Functie

Leeftijd: 28

Werkt: sinds maart 2021 als eventmarketeer bij de WeCareGroup

Achtergrond: evenementenorganisator, producent en tourmanager, allemaal op freelance
basis.

“Je krijgt hier veel vrijheid: dat waardeer ik enorm”

Eventmarketeer Tom is een zzp’er in hart en nieren. Al op zijn vijftiende schreef hij zich in bij de Kamer van Koophandel als dj en evenementenorganisator. Toch werkt hij nu in loondienst bij de WeCareGroup. Kwestie van een identiteitscrisis? Allesbehalve. “Ik krijg hier veel vertrouwen en alle vrijheid. Het is freelancen met de voordelen van een vast contract én een gezellig team.”
Vrienden waarschuwden hem nog. “Het kan best heftig zijn hoor, de overstap van freelancen naar loondienst.” Tom werkte jarenlang voor zichzelf, als producent op festivals en evenementen. Nu zou hij vaste werktijden hebben. ’s Ochtends besluiten een dagje vrij te nemen? Gewoon omdat hij daar zin in had? Dat kon ineens niet meer. “Toch is het me alles meegevallen”, zegt hij. “Ik ervaar nog steeds veel autonomie en kan voor een groot deel zelf bepalen wat ik wanneer oppak. Wat dat betreft is er niet zo veel veranderd.”

Work hard, play hard

Met het verschil dat hij nu deel uitmaakt van een gezellig team. “Dat miste ik als zzp’er weleens: ik werkte wel samen, maar voor kortere periodes. Nu bouw ik echt samen met collega’s aan de lange termijn. Daardoor krijg je een diepere band met elkaar. We werken hard, maar vieren onze successen ook regelmatig. De sfeer op kantoor is vrolijk, los en creatief.”

“Ik zou niet goed functioneren in een hiërarchische organisatie”

Wat Tom het meest waardeert aan zijn werkplek? “De vrijheid die ik krijg om mijn eigen ideeën uit te werken, en het vertrouwen. Dat past bij me. Ik zou niet goed functioneren in een hiërarchische organisatie. Ik kom graag met eigen ideeën en ben ook gewend om dat te doen. Dat wordt hier gewaardeerd, initiatief tonen en meedenken. Als ik een leuk idee heb, dat ik goed onderbouw, wordt er snel gezegd: ‘Ga maar doen.’

Geen dag is hetzelfde

Zo vertelde Tom tijdens zijn sollicitatiegesprek dat hij best technisch is. Kon hij dan ook een podcast opnemen, werd hem gevraagd. Ja hoor, zei Tom, let’s do it. Het resultaat: de succesvolle podcastserie TalentTalk, opgenomen in de studio die Tom ontworpen en gebouwd heeft. Waar Tom verder trots op is: de inspiratiesessies die hij met collega’s organiseert. “Dit werk is super afwisselend”, zegt hij glunderend. “Ik werk nu dan wel voor één opdrachtgever, toch is geen dag hetzelfde. Zo ben ik momenteel bezig met het organiseren van de dag voor verpleegkundestudenten. Als ik daarmee klaar ben, ga ik weer bezig met het volgende project. Dat houdt me ook scherp.” Tom haalt veel voldoening uit zijn werk, doordat hij een bijdrage levert aan de missie van de WeCareGroup: de zorg verbeteren. Dat wordt hem altijd weer extra duidelijk wanneer hij zorgverleners spreekt, onder andere tijdens de evenementen die hij organiseert. “Dan vertellen zorgverleners bijvoorbeeld dat ze dankzij de WeCareGroup bepaalde keuzes in hun loopbaan hebben kunnen maken. En hoe fijn ze dat vinden.” In de toekomst ziet Tom zichzelf nog wat vaker de kar trekken bij bepaalde projecten. Hij deed laatst een ACT-meting op kantoor, dat gaat over je bewuste en onbewuste gedrag. “Daaruit bleek dat ik van nature best veel leidinggevende vaardigheden heb. Heel boeiend. Daar wil ik me de komende jaren verder in ontwikkelen.”

Geen 9-tot-5

De cultuur van de WeCareGroup moet je wel liggen, wil Tom nog even kwijt. Zo hebben we veel feedbackmomenten, zijn we resultaatgericht en werken we hard. Zelf heeft Tom nooit een 9-tot-5-mentaliteit gehad. “Ik werk ook weleens ’s avonds of in het weekend, want dan zijn er regelmatig evenementen gepland. Dat compenseer ik op andere momenten weer.” Mist hij nog iets aan het freelanceleven? Tom denkt diep na. “Weinig. Ik had niet verwacht dat de financiële zekerheid me zó veel rust zou geven. De belastingaangifte is een stuk simpeler. En de leaseauto is best prettig, haha.” Een mooie bijkomstigheid, tot slot: “De persoonlijke ontwikkeling. Als zzp’er schiet dat er snel bij in, hier wordt daar tijd voor gemáákt.”